Talen

Direct Trade

Onze direct trade koffiebonen worden geteeld in de bergen rondom het stadje Santa Maria in Colombia. In samenwerking met The Coffee Quest kopen we deze bonen rechtstreeks bij de lokale koffie coöperatie in, zonder tussenkomst van een handelaar. De koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen op basis van de daadwerkelijke productiekosten en de geleverde kwaliteit. Daarnaast worden deze boeren via scholing geholpen om de kwaliteit nóg beter te maken.

Doordat we de tussenhandelaars overslaan hoeven deze schakels ook niet betaald te worden en kan dit geld bij de boer en zijn familie terechtkomen. De koffie is niet gecertificeerd en dit betekent dat er geen geld betaald hoeft te worden aan instanties als Fairtrade of Rainforest Alliance. Om de kwaliteit van de koffie te waarborgen maken we gebruik van de SCA-puntenscore. Alleen koffie die bij een kwaliteitsonderzoek minimaal 80 punten scoort kopen wij in.

We steunen hiermee de koffieboeren en het lokale ecosysteem. Wij dragen deze koffieboeren in 2021 een warm hart toe door naast het inkopen van hun koffie ook nog eens extra te ondersteuning te bieden via onze Hesselink Koffie Foundation.

Specialty coffee

Onze Direct Trade koffie uit Colombia is een Specialty coffee. Specialty Coffee verwijst naar pure arabica koffie van hoogwaardige kwaliteit. De Specialty Coffee Association (SCA) heeft een beoordelingssysteem voor koffie ontwikkeld met een schaal van 0 tot 100. Wanneer internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde arabica koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag de koffie als Specialty Coffee worden verkocht. De meeste Specialty Coffeebonen worden door koffiebranderijen als Single Origin verkocht, omdat de specifieke smaakkenmerken daarin het beste tot hun recht komen.

De koffieboer ontvangt een hogere prijs voor deze bonen. Het produceren van een specialty koffie vergt ideale groeiomstandigheden. Vervolgens moeten de koffiebessen optimaal rijpen en op de ideale rijpheid worden geplukt. Ook de verwerking moet zorgvuldig gebeuren, want een kleine fout kan de smaak van de koffie beïnvloeden. Het vergt dus ook écht extra werk.