Interview met Marleen van AFAS: “Een samenwerking met impact”
AFAS en Hesselink Koffieranders hebben al eerder samengewerkt, maar destijds ontbrak de service die AFAS zocht, al was de koffie uitstekend. Daarom maakte AFAS de overstap naar een andere leverancier, maar daar miste juist het meedenken in duurzaamheid. Toen de wens ontstond om koffie op een duurzamere manier aan te leveren, werd opnieuw contact gezocht met Hesselink Koffiebranders. Dit leidde tot een innovatieve oplossing: de introductie van een koffiesilo

Van koffiezakken naar koffiesilo’s: een duurzame oplossing
Samen met het team van Hesselink Koffiebranders werd gekeken hoe het koffieproces duurzamer kon. De oplossing? Een koffiesilo waarmee AFAS jaarlijks ongeveer 7.000 koffiezakken bespaart, aanzienlijk minder dozen nodig zijn en dus minder afval. Het transport wordt flink vermindert doordat Hesselink Koffiebranders nog maar 1 keer in de 2 à 3 maanden koffie komt leveren in plaats van iedere week. Dit resulteert in een flinke verlaging van de CO2-uitstoot. Een geweldige stap vooruit in het verduurzamen van de koffievoorziening binnen AFAS. Deze innovatieve manier van koffieopslag wordt binnenkort in gebruik genomen. De koffiesilo’s zijn gewrapt in de huisstijl van AFAS dus AFAS is er klaar voor om te starten!
Uitdagingen en kansen
Hoewel de koffiesilo een mooie duurzame stap is, brengt de implementatie ook uitdagingen met zich mee. Medewerkers moeten voortaan zelf de koffiebakken vullen, wat intern nog goed belegd moet worden. Toch is de samenwerking tussen AFAS en Hesselink Koffiebranders hierin een perfect voorbeeld van een gezamenlijke duurzaamheidsreis. Beide partijen zijn enthousiast en denken actief mee over hoe processen nog verder verbeterd kunnen worden.
Breder denken: duurzaamheid in meerdere producten
Naast de koffiesilo kijkt AFAS samen met Hesselink Koffiebranders ook naar andere producten. Zo wordt nu onderzocht of de theezakjes vervangen kunnen worden door bulkverpakkingen om nog meer afval te reduceren. Ook onderzoekt AFAS alternatieven voor kartonnen koffiebekers (waar toch ook wat plastic in zit), zoals eventuele nieuwe oplossing: bekers gemaakt van koffiedik. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering; ze kweken zelfs al oesterzwammen op koffiedik.
Duurzaamheid als onderdeel van de bedrijfscultuur
Duurzaamheid is niet alleen een focuspunt binnen de koffievoorziening, maar een breed gedragen thema binnen AFAS. Met een ESG-team van 25 medewerkers, verspreid over verschillende afdelingen, wordt continu gewerkt aan het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties. Dankzij het AFAS-systeem is er altijd inzicht in de voortgang van de ESG-doelen. Ook heeft AFAS haar wagenpark volledig geëlektrificeerd, wat opnieuw bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. De samenwerking met leveranciers speelt hierin een cruciale rol. Hesselink Koffiebranders wordt door Marleen geroemd om haar service en het actieve meedenken in duurzame oplossingen.

Duurzaamheid en klanttevredenheid
Binnen AFAS speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in klantbeleving. Het duurzaamheidsverhaal wordt actief gedeeld in het restaurant van het theater en bij evenementen is de waardering voor deze initiatieven duidelijk zichtbaar. Daarnaast adviseert AFAS haar klanten bij de evenementen die bij hen plaatsvinden over duurzame initiatieven, zoals digitale banners en papierloos werken.
Leren en verbeteren
Natuurlijk zijn er ook leerpunten in het verduurzamingsproces. Zo werd geprobeerd koffiemelk in kleine flesjes aan te bieden in plaats van cups, maar vanwege een zichtbare ‘verouderingsrand’ bleek dit geen optimale oplossing. Daarom zijn de cups weer teruggebracht. Voor zowel melkcups als honing wordt nog gezocht naar een beter alternatief en hier kan misschien Hesselink Koffiebranders ook een rol spelen?
Vooruitblik: een inspirerende samenwerking
AFAS is in maart naar de inspiratiedag bij Hesselink Koffiebranders in Winterswijk geweest, waar een rondleiding heeft plaats gevonden en de koffiesilo’s gevuld zijn. Hierdoor heeft AFAS een gevoel gekregen bij het proces van afvullen. Dit was een belangrijke test om te zien hoe het proces in de praktijk gaat verlopen en nu kunnen we aan de slag! Er zijn nog een aantal vragen die gedurende de tijd beantwoord zullen worden en waar nu nog niets over te zeggen is: zoals de versheid van de koffie en de praktische toepasbaarheid van de silo’s bij AFAS. Maar AFAS heeft hier nu al wel een goed gevoel bij.
De samenwerking tussen AFAS en Hesselink Koffiebranders bewijst dat duurzaamheid en hoogwaardige service hand in hand kunnen gaan. Door samen te innoveren en uitdagingen aan te gaan, zetten beide partijen een grote stap richting een groenere toekomst. Het voelt als een gezamenlijke reis waarin duurzaamheid niet alleen een doel is, maar een gedeelde visie die daadwerkelijk impact maakt.
Benieuwd naar deze samenwerking en de impact die we maken? Lees er alles over in ons Impact Report 2024. Klik hier voor meer informatie!
Bekijk meer blogs
