Hesselink koffie in Costa Rica
Reisverslag deel 1
Roel Hesselink, 5e generatie koffiebrander.
Voordat een koffieboon als koffie in uw kopje terecht komt, gebeurt er heel veel. Koffiebranden, zoals wij doen bij Hesselink Koffie, is een bijzonder intensieve ambacht. Om het ambacht perfect te kunnen beheersen, begin je bij de bron. Met die gedachte ging Roel Hesselink (5e generatie koffiebrander) naar Costa Rica. Daar dompelt hij zich de komende maanden onder in de wereld van de koffie.
Koffie oogst in Costa Rica: Optima Fase
De eerste stap is oogsten, ook wel de ‘optima fase’ genoemd. Roel viel meteen met zijn neus in de boter. Don Johnny, van de koffieplantage (finca) in de regio Tarrazu, waar de bonen voor Hesselink koffie vandaan komen, verwelkomde de jonge koffiebrander van harte. Roel: “Wat mij meteen opviel op deze plantage zijn de vele bomen naast de koffiestruiken. Dat blijken schaduwbomen te zijn. Van onschatbare waarde voor een goede groei van de bonen. Ik mocht zelf ook oogsten en heb uiteindelijk een bescheiden 2 carajela’s, zo’n 25 kilo, geplukt. Zo min mogelijk groene, want die zijn minder waard.” Het leverde hem niet genoeg op om een biertje te kopen, maar leerzaam was het wel. Volgende stop: de kraamkamer (‘’). “Hier vindt kruising plaats van bepaalde koffieplanten met als doel de kwaliteit, resistentie en productiviteit (opbrengst) te verbeteren.”
Hierna gaat Roel op pad met Dona Cheyla. ‘’Ze neemt me mee in het composting proces en wat er met de bessen (het omhulsel van de bonen) gebeurt wanneer de bonen er uit gehaald zijn. Afval of een mooi bijproduct?’’ Stay tuned!