Waar komt de smaak van koffie vandaan?
Koffie, een heerlijk begin van je dag. Vaak één van de eerste dingen die je nuttigt wanneer je uit je bed stapt. Maar sta je er wel eens bij stil waar die heerlijke smaak van koffie precies vandaan komt? Wat beïnvloedt deze smaak? Kun jij de verschillende smaken koffie onderscheiden? En, maak je wel eens bewust de keuze voor een andere koffie?
In deze blog willen we je graag mee nemen in de wereld van smaken en aroma’s. Jouw heerlijke kop Hesselink Koffie wordt op deze manier nog veelzijdiger en misschien zelfs lekkerder door bewuster te kiezen voor de juiste koffie.
Koffie proeven
Bij koffie hebben we het over smaak en aroma. Bij smaak kun je denken aan pittig, zoet, complex, zuur en bitter. Het aroma, of de verschillende aroma’s zijn de tonen die je bij de smaak proeft. Bijvoorbeeld nootachtig zoals onze Fairtrade Organic Arenal en Romeral. of chocoladeachtig zoals bijvoorbeeld onze Rainforest Casita. De belangrijkste factoren voor het tot stand komen van deze smaken zijn het soort koffieboon, en het land van herkomst.
Verschil tussen de Arabica en de Robusta
Smaak begint bij de koffieplant. Er bestaan twee soorten koffieplanten. De Robusta en de Arabica. De Arabica koffiebonen zijn verreweg de meest gebruikte koffiebonen, de koffie van deze Arabica bonen is zacht en aromatisch.
De Robusta koffiebonen zijn bitterder en bevatten 50% meer cafeïne dan de Arabica boon. Robusta bonen worden met name gebruikt in melanges. De meeste Hesselink Koffie melanges zijn 100% arabica bonen. Maar bijvoorbeeld onze Fairtrade Organic Verde bevat een vleugje Robusta.
Land van herkomst
Een andere factor die van invloed is op de smaak van koffie is het land van herkomst. Klimaat, grondsoort ten hoogte van de plantage spelen een belangrijke rol. Wanneer je weet uit welk land of regio de koffie komt, dan kun je al een inschatting maken van de smaak. In onderstaande kaart een overzicht van de landen van oorsprong die gebruikt worden in onze melanges. Een kleine greep uit de koffielanden en hun kenmerkende smaak.
Brazilië: In dit land groeit zowel de Arabica als de Robusta koffieboon. Onze Santos koffie heeft een aromatische, volle melange van 100% Arabica bonen met een lichtzoete smaak en subtiele tonen van mout, pure chocolade en cacao. De afdronk kenmerkt zich door aroma’s van geroosterde noten. Dat geeft deze koffie zijn rijke smaak mee.
Colombia: De bonen uit Colombia hebben een middelmatige tot lage zuurgraad. Onze Colombia Excelso is vol en aromatisch. Deze koffie heeft een volle body met tonen van gekonfijt fruit, dadels en rijpe pruimen. Dit geeft tevens een licht fruitige smaak aan de koffie. In de afdronk zijn aroma’s van cacao en geroosterde noten te herkennen.
Ethiopië: In Ethiopië groeien veel verschillende soorten bonen. Onze Ethipia Sidamo is fruitig met veel karakter. Deze koffie heeft een medium body met bloemige tonen en citrusaroma’s die doen denken aan sinaasappel en bergamot. De aangename nasmaak wordt gekenmerkt door hints van vers fruit en specerijen.
Guatemala: Een licht kruidige koffie met een volle body. In onze Guatemala Antigua komen lichte tonen van amandelen en vanille naar voren. Dankzij het aangename lichte zuurtje, heeft deze koffie een subtiele afdronk.
Kenia:Een mooie rijke melange met een volle body en licht zuurtje. Onze Kenia AA bevat de tonen van zoet fruit, amandelen en hazelnoten geven deze koffie een aangename smaak. In de afdronk zijn lichte hints van honing te proeven.
Honduras: Honduras staat bekend om kleinschalige plantages en het ambachtelijke proces. De vele kleine koffieproducenten creëren allen een unieke eigen smaak. De koffie zelf is dus lastig te herkennen, maar wel altijd speciaal. De koffie uit Honduras wordt in een aantal van onze melanges gebruikt zoals bijvoorbeeld onze Fairtrade Organic koffiebonen
Mexico: De bonen uit Mexico hebben een middelmatige zuurgraad met een aroma van kersen. De koffie is wat scherper van smaak vergeleken met de koffie uit andere Amerikaanse landen. Onze Fairtrade Organic Verde melange bevat koffie uit Mexico.